نشستِ مروری بر نمایشگاهِ ماسک هنرمند در خانه هنرمندان ایران

نشستِ مروری بر نمایشگاهِ ماسک هنرمند در خانه هنرمندان ایراننشستِ مروری بر نمایشگاهِ ماسک هنرمند در خانه هنرمندان ایران

به گزارش روابط عمومی مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری، دومین نشستِ گالری خوان در خانه هنرمندان ایران، ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ در گالری ممیز خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

این نشست که مروری بر نمایشگاه ماسک هنرمند از سلسله نشست‌های بینارشته‌ای گالری‌خوان‌‌ بود با حضور جمشید حقیقت‌شناس، مهرنوش عطابخشی، مریم رضایی، مهسا مشایخی، آرش رئیسیان، محمد کریمی‌نیا، سعید قنبری و فرزانه مهری برگزار شد و دبیری نشست برعهده آیسا حکمت بود.

جمشید حقیقت شناس دبیر برگزاری نمایشگاه و ایده پرداز ماسک هنرمند درباره نحوه برگزاری،فراخوان های نمایشگاه و ایجاد فضایی برای حضور بیشتر هنرمندان و علاقه مندان سخنرانی کرد.

مهرنوش عطابخشی نمایشگاه گردان ماسک هنرمند به تعداد ۲۰۰ هنرمند شرکت کرده در نمایشگاه اشاره کرد و به تلاش هایی که در برقراری و ارتباط با هنرمندان داشت ،پرداخت.مریم رضایی نیز به چرایی و چگونگی ایجاد موقعیت هایی بازی گونه در پناه هنر پرداخت و هنر را به مثابه گشایشی برای نگاهی متفاوت به زندگی مثال زدن. آیسا حکمت با نگاهی تخصصی از منظر نشانه شناسی به تحلیل پوستر ماسک هنرمند و خوانش اسطوره ای، آیینی از ماسک ها پرداخت ودرباره ردپای صورتک های گنجینه غار کلماکره در استان لرستان که متعلق به دوره ایلام نو است و برگرفته از مفاهیم و‌بن مایه های نمادین و اساطیری آفرینش و آیین مهر است گفتگو کرد.

هم چنین نگاهی تاریخی و باستانی به پیشینه ماسک در فرهنگ ‌و‌ تمدن داشت از جمله بین النهرین: سردیس زن پارکت یا نقاب وارکا ،نقاب های ۹ هزار ساله ارواح یافت شده در فلسطین، نقاب مرگ آگاممنون جنگجوی افسانه ای یونان یا مونالیزای باستان، نقاب های رومی که زره جنگی بودند و نقاب هایی از قاره آمریکا مربوط به تمدن مایا و آزتک. آیسا حکمت در ادامه گفت: نقاب ،ماسک ،سیماچه یا پرسونا از لحاظ تاریخی وسیله ی درامی است که در قبایل اولیه و در مراسم های آیینی و رقص کاربرد داشته و در نمایشنامه های یونان هم وجود دارد.

در روانشناسی تحلیلی یونگ نقاب شخصیت همان چهره اجتماعی است که فرد به جامعه ارائه می دهد و می توان به انواع ماسک های اسطوره ای، تاریخی، دینی، صوفیان، ادبی، مردمی و عامیانه اشاره کرد. از جمله شاعران معاصری که از نقاب شعری استفاده می کنند شفیعی کدکنی است که بیانگر سویه بینامتنی در شعر اوست با درکی که از منطق مکالمه باختینی دارد. در این نشست آیسا حکمت همچنین در مورد جدال نور و تاریکی در ماسک به کار گرفته شده در طراحی پوستر نمایشگاه گفت ‌و اشعاری از فروغ فرخزاد و سهراب سپهری را مورد مثال ماسک شعری قرار داد.

نمایشگاه ماسک هنرمند از ۵ تا ۱۲ بهمن ۱۴۰۳ در گالری‌های خانه هنرمندان دایر بود