نبرد بین سپیدی و سیاهی تا همیشه در جریان است

نبرد بین سپیدی و سیاهی تا همیشه در جریان استنبرد بین سپیدی و سیاهی تا همیشه در جریان است

 

ظهر عاشورا/ ابراهیم صاحب‌اختیاری/ رنگ و روغن روی بوم

تابلوی ظهر عاشورا اثر ابراهیم صاحب‌اختیاری، همان گونه که از نامش پیداست به حماسه عاشورا، جانبازی و ایثار می پردازد. حضرت امام حسین (ع) که موضوع اصلی اثر در تابلو هستند، در نقطه طلایی کمی متمایل به سمت چپ قرار گرفته اند. ایشان در حال نماز و نیایش هستند، در حالی که سپر و شمشیر را کناری نهاده اند. جامه امام حسین (ع) به رنگ های طلایی و فیروزه ای به تصویر کشیده شده و نشان از بخشندگی، پاکی، راست گویی و روحیه الهی آن حضرت دارد. هم چنین رنگ طلایی  نمایان گر پیروزی، موفقیت، مهربانی و شفقت است.

در تابلوی ظهر عاشورا، هنرمند اهمیت فریضه نماز را مورد توجه قرار داده و بر اهمیت برپایی نماز تاکید دارد. در بحبوبه جنگ و حمله دشمنان، حضرت امام حسین (ع) در هنگام اذان ظهر، دست از نبرد کشیده اند و به راز و نیاز با آفریدگار پرداخته اند. دشمنان هم چنان در حال تجاوز و حمله به حریم آن حضرت هستند، غوغا و بلوایی برپاست. اما ایشان در نهایت آرامش، گویی در جهانی دیگر در حال قنوت هستند، هاله نامریی ازرنگ آبی که بر پیکر ایشان نقش بسته، به خوبی فضای مثالی اطراف ایشان را منعکس می کند.

درون مایه اثر را رنگ زرد درخشان که نمادی از دانایی ست تشکیل می دهد. استفاده از رنگ های گرم و خاکستری های رنگی در کنار انواع  فیروزه ای های خالص از نکات جالب توجه در این اثر است.

دشمنان که لباس های قرمز به تن دارند با سپاه اسلام که لباس های سبز و فیروزه ای دارند در حال نبرد هستند. حال و هوای طراحی شخصیت ها، به سمت و سوی نگارگری رفته است و حتی بعضی از قسمت های اثرتداعی کننده نقاشی های قهوه خانه ایست.

ترکیب بندی تابلو حالت دایره ای دارد و به تکامل، بی‌نهایتی و الوهیت اشاره می کند. گویی این چرخش به طور مداوم ادامه دارد و نبرد بین سپیدی و سیاهی تا همیشه در جریان است. هنرمند با زبان نقاشی می گوید: خداوند هم چون دایره ایست که مرکزش همه جا و محیطش هیچ کجاست.

ابراهیم صاحب‌‌اختیاری در سال ۱۳۳۶ در شیراز متولد شد. وی تحصیلات خود را در مقطع لیسانس رشته نقاشی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به پایان رساند و در ادامه به تدریس و آموزش در دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی هنر پرداخت. صاحب‌‌اختیاری طی سال‌های عمر پر بار خود بیش از ۷۰ نمایشگاه انفرادی و گروهیِ داخلی و خارجی را در کارنامه فعالیت‌های هنری به ثبت رساند. وی از برگزیدگان اولین و دومین نمایشگاه دوسالانه نقاشان ایران بود. ابراهیم صاحب‌اختیاری، در سال ۱۳۸۸ بر اثر عارضه قلبی درگذشت.