احمد ماطر، طواف و پروژه مغناطیس

احمد ماطر، طواف و پروژه مغناطیساحمد ماطر، طواف و پروژه مغناطیس

احمد ماطر Ahmed Mater متولد ۱۹۷۹ در تبوک، هنرمند اهل عربستان سعودی است که در رشته پزشکی تحصیل کرده است. پدرش گروهبان ارتش و مادرش خوشنویس و هنرمند بود. ماطر در زمینه های عکاسی، خطاطی، نقاشی و پرفورمنس فعالیت می کند.

هنرمند در کارگاهش

پس از دریافت مدرک پزشکی، ماطر در موسسه هنری المفتاحه مشغول به تحصیل شد و در آنجا برای ساخت آثار هنری، شروع به استفاده از عکس های رادیولوژی بی مصرف کرد.در اثرِ تکامل انسان Evolution of Man که در سال ۲۰۱۰ خلق شد مردی که اسلحه در دست دارد به پمپ بنزین تبدیل می شود.

تکامل انسان/ ۲۰۱۰

این اثر هنری در سالی ساخته شد که ماطر در مرز نظامی بین یمن و عربستان مستقر بود و سربازان مجروح از هر دو طرف درگیری را مداوا می کرد. او درباره حرفه دوگانه خود، به عنوان یک پزشک و یک هنرمند می گوید: من دو زندگی کاملاً مجزا دارم. یکی بسیار عینی است و دیگری بسیار ذهنی.

پروژه عکاسی و اینستالیشن با عنوان مغناطیس که از مناسک حج اقتباس شده است، یک آهن ربای مکعب شکل را نشان می دهد که در اطرافش توده ای از براده های فلزی در حال جذب توسط آهن ربا هستند. مغناطیس، تصویری از کعبه و مسلمانان جهان را نمایش می دهد. ماطر می گوید: وقتی پدربزرگم در کودکی درباره تجربه حج با من صحبت می کرد از کلمه جاذبه در هنگام طواف استفاده کرد و بعدها این گفتگو منبع الهامی شد برای خلق اثرِ مغناطیس. وقتی انسان ها به مکه می روند، به نظر می رسد در یک میدان مغناطیسی عظیم قرار گرفته اند.

سه گانه مغناطیس/ احمد ماطر/ در سال ۲۰۲۳ در حراج کریستی لندن به قیمت ۱۸۹۰۰۰ پوند به فروش رسید

مغناطیس برای اولین بار در سال ۲۰۰۹ به عنوان اثرِ اینستالیشن در دوسالانه ونیز شرکت کرد، سپس در موزه بریتانیا، موزه ویکتوریا آلبرت و موزه ملی عرب و آمریکا واقع در دیترویت به نمایش درآمد. دونالد ترامپ و همسرش در موزه ملی عرب و آمریکا از این اثر بازدید کردند.

تابلوی عکاسی سه گانه مغناطیس در سال ۲۰۲۳ در حراج کریستی لندن به قیمت ۱۸۹۰۰۰ پوند به فروش رسید.

بازدید دونالد ترامپ و همسرش از اثرِ مغناطیس در موزه ملی عرب و آمریکا

آثار احمد ماطر تاریخ، روایات و فرهنگ اسلامی را مورد بررسی قرار می‌دهد و به مصرف گرایی و تحولات صورت گرفته در منطقه و تأثیرات آن بر ژئوپلیتیک می‌پردازد.

ماطر اولین هنرمند سعودی است که در سال ۲۰۱۶، نمایشگاه انفرادی از آثارش در موسسه اسمیتسونیان در واشنگتن دی سی داشت.

در سال ۲۰۰۳ کتاب Edge of Arabia را با مشارکت تعدادی از مورخان و حامیان هنر، گالری داران و مجموعه داران  که در مرکز جهان اسلام فعالیت می کردند منتشر کرد. این کتاب علاوه بر نمایش آثار دوازده هنرمند جهان عرب، مستندات نمایشگاه های هنرمندان عرب را در لندن، ونیز، برلین، استانبول، دبی و جده را بررسی می کند.