به نام خدا
قابهایی برای افشای پشت پرده یک جشنواره
دشمنی دیرینه کشورهای غربی و خصوصا انگلیسی ها هدفی جز ایجاد تفرقه بین شیعه و سنی در پس خود ندارد. مدتهاست که فیلم یا کاریکاتور موهن میسازند و منتشر میکنند و جامعه اسلامی را با واکنش مواجه میکنند. به قول رهبر معظم انقلاب هنرشان ایجاد اختلاف است. وقتی هم که فیلم عنکبوت مقدس در جشنواره کن فرانسه جایزه گرفت، مقصد همین بود؛ ایجاد اختلاف و گسل و شکستن قلب هزاران مسلمان در سراسر جهان.
نکته حائز اهمیت اما این است که به جای اینکه ناخواسته و غیرمستقیم، تبلیغاتچی عنکبوت مقدس شویم و به نوعی برای فیلم تبلیغات کنیم، به گونهای دیگر برخورد کنیم. قطعاً خلق آثار هنری و ساخت آثار تصویری و نمایشی برای نشان دادن فضایل و کرامات اهل بیت به دنیا تأثیر بیشتری خواهد داشت.تاکنون هر فیلمی منتشر شد، در اذهان عمومی جایی پیدا نکرد. مگر با انتشار چنین فیلمهایی میتوان جلوی انوار و پرتو خورشید امامت را گرفت؟ سالهاست که عشق به اهل بیت در دل مسلمانان میتپد. برگزاری نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «کن از نمای نزدیک» درست چند روز بعد از این اقدام بهترین پاسخی بود که با زبان هنر به دنیا داده شد و بازتابهای وسیعی در سراسر جهان داشت. این نمایشگاه عصر روز 16 خرداد ماه در ایوان انتظار ایستگاه مترو ولیعصر(عج) به نمایش عموم درآمد و تا 26 خرداد ماه هم ادامه خواهد داشت. به قول سید مسعود شجاعی طباطبایی که آثارش در این نمایشگاه است، کارتون و کاریکاتور ابزار بسیار گویا و سریع برای واکنشهای سریع است و خیلی زود هم جواب میدهد.
او درباره هدف از برگزاری این جشنواره به «ایران» میگوید:«قبلاً هم اقدامات بسیاری بهصورت واکنش به توهین به ساحت مقدس ائمه اطهار انجام دادهایم. این اولین باری نیست که جشنوارهای در واکنش به چنین اتفاقاتی برگزار میشود. یادم هست که وقتی انگلیسیها نفتکش ایرانی را دزدیدند، بلافاصله اقدام کردیم و در مقابل، نفتکش آنها را گرفتیم، چگونه رسانههای غربی خبر دوم را کار کردند و هیچ حرفی از دزدی نفتکش ایران توسط انگلیسیها نزدند. ما بلافاصله نمایشگاهی با نام «ملکه کشتی ربا» گذاشتیم که خیلی هم خوب دیده شد و اتفاقاً رسانههای خارجی هم بسرعت به آن پرداختند. خوشبختانه با این نمایشگاه توانستیم به دنیا بفهمانیم که دزدی را آنها شروع کردهاند و اقدام ما مقابله به مثل بوده است.»
او در ادامه درباره استفاده غربی ها از هنر کارتون و کاریکاتور توضیح میدهد: «غربیها بخصوص دولت فرانسه در حوزه کارتون و کاریکاتور تلاش داشته دین و مقدسات ما بخصوص پیامبر مهربانیها را مورد هدف خود قرار دهند. کاریکاتور موهنی که در نشریه شارلی ابدو منتشر شد یا موارد دیگر بجز نفرت و فرافکنی چه پیام دیگری دارد؟ آزرده کردن قلب مسلمانان چه هدفی را بهدنبال دارد؟ قطعاً جز نگاه نژادپرستانه و نفرت پراکنی نمیتوان هدف دیگری برایش متصور شد. در کشوری که خود را مهد آزادی بیان میدانند، اما با رویکردی دوگانه در جهان کار میکنند. آنها به خود اجازه میدهند که به اعتقادات هر کشوری توهین کنند. اما وقتی مثلاً کسی در ارتباط با هولوکاست طرحی میدهد بشدت با او برخورد میکنند و مجازاتهای سنگین میدهند. سختترین جرایم نقدی متوجه کسانی است که راجع به اتاقهای گاز یا هولوکاست نظر میدهند.»
مسعود شجاعی طباطبایی
محمد حسین نیرومند
جایزه کن نشان از اسلام ستیزی و اسلام هراسی دارد
طباطبایی ادامه میدهد:«در اتفاق اخیر کن کاملاً مشخص بود که نگاه سیاسی تندی نه تنها علیه ایران بلکه علیه مذهب و دین ما شد. و هجمهای توسط فیلم عنکبوت مقدس ایجاد شد و جایزهای به این فیلم تعلق گرفت و سر و صدایی که رسانههای غربی ایجاد کردند، همه و همه نشان از دشمنی و اسلام ستیزی و اسلام هراسی دارد. آنها طبیعتشان این است که یک چهره مخملی از خود ارائه میدهند تا در ظاهر به نظر برسد که کار هنری ارائه شده است.»
این هنرمند در پاسخ به کسانی که میگویند هنوز فیلم اکران نشده چطور دربارهاش نمایشگاه گذاشته میشود، توضیح میدهد:«وقتی به پوستر فیلم نگاه کنید بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) مورد هدف آنها قرار گرفته است و عنکبوتی که در فضای بالای حرم به تصویر کشیده شده اوج خباثت فیلمساز و عواملی است که در آن سهیمند. امام رضا(ع) امام مهربانیهاست. میدانند که مسلمانان به امامشان حساس هستند و ما هر چه داریم از ائمه اطهار است.»
جواب هنری از نوع کاریکاتور دادیم
طباطبایی درباره شکلگیری نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «کن از نمای نزدیک» میگوید: «امام خمینی(ره) میفرمایند: اگر جهانخواران بخواهند در مقابلِ دین ما بایستند، ما در مقابل همه دنیای آنان خواهیم ایستاد. ما بهعنوان هنرمند وظیفه داشتیم از هنرمان استفاده کنیم و پیاممان را به دنیا عرضه کنیم. کارتون و کاریکاتور ابزار بسیار گویا و سریع برای واکنشهای سریع است و خیلی زود هم جواب میدهد. نکته مهم این است که از چاشنی طنزی برخوردار است که باعث عصبانیت آنها میشود. بعداز برپایی نمایشگاه، رسانههای معاند با یکسری القاب در جهت تخریب این حرکت کار کردند. ما یک جواب هنری از نوع کاریکاتور دادیم. چرا اینقدر آشفته شدید؟ آنها بشدت میترسند تا پشت صحنه این اتفاق برملا شود. پشت صحنهای که یک بازی سیاسی کاملاً کثیف را در این مقطع به نمایش گذاشت و توهین به امام رئوف ما را در دستور کار خود قرار داد.»
او درباره اینکه چه هنرمندانی دراین نمایشگاه اثر خلق کردهاند توضیح میدهد:«در این نمایشگاه هنرمندان شاخصی مثل استاد محمد حسین نیرومند، عباس گودرزی، مازیار بیژنی, استاد مسعود نجابتی و ... از بهترین هنرمندانی هستند که اثر دادهاند. خود من نزدیک به 40 سال است که کار میکنم.نکته مهم این نمایشگاه این بود که هنرمندانی که در این اتفاق شرکت کردند همینطور به تعدادشان اضافه شد. این نمایشگاه با تعداد آثار بیشتر گسترش یافت و جامعتر شد. نزدیک به 70 اثر تاکنون تولید شده و در فضاهای عمومی شهر به نمایش درآمده است.از زیر گذر مترو گرفته تا تالار ولیعصر و ایوان انتظار و پردیس ملت که همه و همه خوب دیده شد. حتی در فضای مجازی هم با وجود اینکه برخی شبکهها مثل اینستاگرام برنتابید اما به لطف همکارانم و انتشار گسترده آثار در فضای مجازی با استقبال خوبی مواجه شد.
مسعود نجابتی